Top 4: Beren in de Top 40

- Top 4

 Bearforce1 Blackbear
Twee berenwelpjes

Deze week maakt de Amerikaanse zanger Blackbear zijn entree in de Top 40. Hij debuteert op nummer 34 met het nummer Hot Girl Bummer. Blackbear is niet de eerste 'beer' in de Top 40. Deze beren vonden we nog in het Top 40-archief.

1 Pappa Bear

De enige beer die meer dan één hit op zijn naam heeft staan, is Pappa Bear. Hij werd in 1965 op Curaçao geboren als Godwijn June Orlando Ray Rollocks en is de grote broer van zangeres en presentatrice Daisy Dee. Na gewerkt te hebben als danser en kok, zette hij begin jaren 90 zijn eerste stappen in de muziekwereld als componist en producer. Zo schreef hij mee aan de nummer 1-hit Twilight Zone van 2 Unlimited. In 1998 kwam hij als rapper zelf ook in de Top 40. Zijn bewerkingen van jaren 80-hits, Cherish en When The Rain Begins To Fall, werden internationale successen. Op deze tracks werkte Pappa Bear samen met zanger Jan Van Der Toorn. Na zijn muzikale carrière heeft Pappa Bear zich weer op zijn oude liefde gestort. Hij is tegenwoordig eigenaar van zijn eigen Amerikaans restaurant Cheeezzy in Roermond.

2 Ronnie and The Big Bear

Bij mensen in een berenpak denk je wellicht het eerste aan Bella Beer, de assistente van Ron Brandsteder in de Showbizzquiz. Nu is er in de Top 40 wel óver haar gezongen, maar nooit dóór haar. Daarom ontbreekt zij in dit lijstje. Er is wel nog iemand anders in een berenpak: The Big Bear. Hij scoorde in 1977 samen met de 13-jarige Ronnie een top 5-hit met The Big Bear Bump, een noveltysingle die geïnspireerd was op het succes van Disco Duck van Rick Dees. Wie zich destijds in een berenpak hees om Ronnie bij televisieoptredens te vergezellen, is niet bekend, maar wie de stem van de beer voor het singletje insprak is overduidelijk. Daarin herkennen we onmiskenbaar het stemgeluid van Willem Duyn, die het liedje ook geschreven heeft.

3 Bearforce1

Een beer is niet alleen een groot roofdier dat op zijn achterpoten kan staan. Binnen de homoscene staat het woord 'bear' ook voor een gespierde of stevige man met veel lichaams- en gezichtsbeharing. Tijdens een vakantie in 2006 bedachten acteur Roeland Ferhnhout en reclamemaker Nick Rood het concept van een boyband met vier 'bears'. De line-up van Bearforce1 werd gevormd door Robert Brown, Joeri Leeuwerik, Peter Johanson en Ian Turnel en de eerste single was een medley van foute jaren 70- en 80-hits. De videoclip werd een succes op YouTube en werd ook opgepikt door de bekende Amerikaanse blogger Perez Hilton. Hierdoor doken ook veel Nederlandse media op het succesverhaal, dat gewoon als grap was begonnen. De oorspronkelijke Bearforce1-medley kwam niet in de Top 40, maar de opvolger van dat nummer wel. De kerstmedley Christmas Is Here bereikte in de laatste week van 2007 de 26e plaats.

4 Blackbear

In Nederland komen geen beren in het wild voor. In Amerika wel. Een voorbeeld daarvan is de Amerikaanse zwarte beer. Die stond model voor de artiestennaam van Mat Musto. Deze 29-jarige zanger en producer maakte aanvankelijk muziek onder zijn eigen naam, maar nadat hij in 2011 zijn Year Of The Blackbear EP had uitgebracht, nam hij het pseudoniem Blackbear aan. Onder die naam scoorde hij in 2017 zijn eerste Amerikaanse Hot 100-hit met Do Re Mi. Met Hot Girl Bummer is hij inmiddels hard op weg het succes van die eerste hit te overtreffen. En in de Tipparade staat de opvolger Tongue Tied al klaar. De komende weken moet duidelijk worden of de hitkwaliteiten van Blackbear net zo beresterk zijn als die van Pappa Bear in de jaren 90 en Ronnie and The Big Bear in de jaren 70.

(Foto: BSR Agency)