Top 4: 28 mei 2011

- Top 4

 Glennis Grace Adele Vika Jigulina Edward Maya Inna Alexis Jordan
Alexis Jordan

Wat was er zo bijzonder aan de Top 40 van 28 mei 2011? Het was de laatste keer dat de volledige top 4 van de lijst uit zangeressen bestond. 

De Top 40 van vandaag komt wel aardig in de buurt. Davina Michelle, Ava Max en Ariana Grande bezetten namelijk het hele erepodium. De vierde plaats is echter voor Calvin Harris en Sam Smith. Misschien lukt het Rita Ora volgende week om nog een plekje te stijgen. Dan krijgen we voor het eerst sinds 28 mei 2011 weer volledige top 4 zonder mannen.

1 HAPPINESS- Alexis Jordan
Alexis Jordan stond op 28 mei 2011 voor de achtste week op nummer 1 met haar debuuthit Happiness. Geen enkele hit stond dat jaar zo lang op de eerste plaats. En alsof het nog niet genoeg was: in juni plakte ze nog twee weken aan haar prestatie vast, waardoor ze in totaal tien weken op nummer 1 stond. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Happiness aan het eind van 2011 als grootste hit van het jaar uit de bus kwam rollen. Verder is Happiness ook nog steeds de grootste Top 40-hit die wordt gezongen door een Amerikaanse zangeres. Dat is een knappe prestatie, zeker als je weet dat het nummer in haar eigen land nooit in de Billboard Hot 100 heeft gestaan.

2 MR. SAXOBEAT- Alexandra Stan
Voor Alexandra Stan was de superprestatie van Alexis Jordan wel een beetje sneu. Hierdoor liep zij namelijk een nummer 1-hit mis. Haar Mr. Saxobeat bezette in mei en juni vier weken lang de tweede plaats. Desondanks heeft Alexandra ook een record op haar naam weten te zetten. Mr. Saxobeat is namelijk de grootste Top 40-hit die afkomstig is uit Oost-Europa. Alexandra is geboren en getogen in Roemenië. Ondanks haar grote hit mag zij zich niet de succesvolste act uit Roemenië noemen. Die eer gaat namelijk naar haar landgenoot Inna. De hoogst genoteerde Roemeense in de Top 40 dan? Ook niet. Edward Maya en Viki Jigulina scoorden in 2009 namelijk een nummer 1-hit met Stereo Love. 

3 ROLLING IN THE DEEP- Adele
Het grootste deel van de winter en lente van 2011 werd de Top 40 gedomineerd door zangeressen. Dat begon op 29 januari met de nummer 1-hit Rolling In The Deep van Adele, die zeven weken de lijst aanvoerde. Haar nummer 1-hit werd in februari en maart twee weken onderbroken door een andere zangeres. Lady Gaga bereikte toen de eerste plaats met Born This Way. Adele zette niet alleen bijzondere prestatie neer door terug naar nummer 1 te stijgen, ze stootte vervolgens zichzelf van de eerste plaats met de opvolger Set Fire To The Rain. Dit nummer moest na één weekje wel alweer plaatsmaken voor Happiness van Alexis Jordan, maar stond in totaal wel maar liefst twaalf weken in de top 3.

4 AFSCHEID- Glennis Grace
Momenteel voert Davina Michelle al zeven weken de lijst aan met Duurt Te Lang. 7½ jaar geleden hadden we ook een grote hit die afkomstig was uit het programma Beste Zangers, dat toen nog voluit De Beste Zangers Van Nederland heette. Glennis Grace scoorde toen een verrassende comebackhit met de cover Afscheid. Dat nummer had ze gezongen in de aflevering waarin Volumia!-zanger Xander De Buisonjé centraal stond. Glennis' uitvoering bereikte in april 2011 de tweede plaats en stond in totaal tien weken in de top 10. Het ziet ernaar uit dat Davina Michelle, die deze week voor de achtste week in de top 10 staat, deze prestatie over drie weken gaat verbeteren.