Top 4: 2 versies op 1

- Top 4

 The Kinks Paul De Leeuw Laura Pausini 2 Unlimited Smokie Gompie Frenna Lil Kleine Abel
Top 4: 2 versies op 1

Frenna en Lil Kleine voeren de Top 40 aan met Verleden Tijd. Dat nummer is een bewerking van de nummer 1-hit Onderweg van Abel uit 2000. Het is niet voor het eerst dat twee versies van een compositie allebei op nummer 1 terechtkomen. Het gebeurde vier keer eerder.

1 LOLA- the kings
gevolgd door LOLA (LIVE)- the kinks
Eind 1980 waren The Kinks te gast in Nederland. Tussen 18 en 20 november trad de Britse rockgroep op in achtereenvolgens De Vereeniging in Nijmegen, Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht en De Doelen in Rotterdam. De concerten maakten deel uit van hun One For The Road-tournee, waarin ze hun grootste hits speelden. Lola, hun vierde nummer 1-hit uit 1970, mocht daarbij als publieklieveling natuurlijk niet ontbreken. De optredens waren een groot succes en een week later kwam Lola opnieuw binnen in de Top 40. Niet de studioversie uit 1970, maar een live-opname die op 23 september 1979 was opgenomen tijdens een optreden in Rhode Island. Deze opname was uitgebracht ter promotie van het livealbum One For The Road. In januari 1981 stond de live-uitvoering van Lola vier weken op nummer 1 in de Top 40, één weekje langer dan de originele versie destijds in 1970.

2 LA SOLITUDINE- laura pausini
gevolgd door IK WIL NIET DAT JE LIEGT- paul de leeuw
Op 30 oktober 1993 zong Paul De Leeuw aan het slot van zijn Schreeuw Van De Leeuw een Nederlandstalige cover van La Solitudine. Met dat liedje had Laura Pausini in februari van dat jaar het jongerenklassement van het prestigieuze San Remofestival gewonnen en kort daarna een Italiaanse nummer 1-hit gescoord. Toen Paul De Leeuw zijn cover op televisie zong, was het Italiaanse origineel echter nog niet opgepikt. La Solitudine bereikte pas in november de Tipparade en de Top 40 en steeg in de eerste week van januari 1994 naar de eerste plaats. Na slechts één week moest het nummer al plaatsmaken voor de cover Ik Wil Niet Dat Je Liegt van Paul De Leeuw, die ondertussen ook op single was uitgebracht. De Leeuw hield het maar liefst acht weken op nummer 1 vol. Daarbij moet wel gezegd worden, dat Ik Wil Niet Dat Je Liegt ondersteund werd door de dubbele A-kant Waarheen Waarvoor, dat hij zong als zijn typetjes Annie en Bob De Rooy.

3 NO LIMIT- 2 unlimited
gevolgd door NO LIMIT- irene moors & de smurfen
1995 was het jaar van de Smurfenhouse. Het concept was simpel. Neem een dikke hit. Maak er een Nederlandstalige tekst op. Let daarbij niet op de inhoud van de oorspronkelijke tekst, maar zorg dat de klanken overeenkomen. Verhoog de stem van de studiozanger subtiel. Zorg dat je muziek gepromoot wordt bij Telekids en klaar! Je moet er maar op komen. De Smurfenhits kwamen uit de koker van het productiebedrijf Cat Music, dat in 1981 al eens een nummer 1-hit had afgeleverd met De Nederlandse Sterre Die Strale Overal van Rubberen Robbie. Verder zat Cat Music ook achter de hits van onder meer Master Genius, Video Kids en Ome Henk. De eerste hit die versmurft werd, was No Limit van 2 Unlimited, dat in 1993 vijf weken de hitlijst had aangevoerd. De Smurfen deden het zelfs ietsje beter, want hun uitvoering stond zes weken op 1.

4 LIVING NEXT DOOR TO ALICE- smokie
gevolgd door ALICE, WHO THE X IS ALICE?- gompie
No Limit van De Smurfen werd op de nummer 1-positie afgelost door een andere bewerking van een oude nummer 1-hit. Het gaat om Alice, Who The X Is Alice van Gompie. In feite verschilde dat nummer maar weinig van de originele versie, Living Next Door To Alice van Smokie uit 1977, maar er was één wezenlijk verschil. Telkens na de regel 'Living next door to Alice' wordt de muziek weggedraaid, waarna een menigte scandeert: "Alice? Who the fuck is Alice?" Ook hier geldt: je moet er maak op komen. De actnaam Gompie is vernoemd naar het Nijmeegse café waar huis-dj Onno Pelser zijn publiek vermaakte met deze versie. Voor de singleversie werd het nummer opnieuw ingezongen door niemand minder dan Peter Koelewijn, die daardoor zijn eerste nummer 1-hit in de Top 40 te pakken had. Het nummer stond vijf weken op de eerste plaats, twee weken langer dan de oorspronkelijke versie van Smokie in 1977. Het Who The X Is Alice-idee is overigens niet ontstaan in Nederland. In mei 1994 stond Smokie zelf al vijf weken in de Ierse Top 75 met een eigen uitvoering van Alice Who The F**k Is Alice?. Desondanks had de versie van Gompie in 1995 meer internationaal succes.