Top 4: 17-jarigen op nummer 1

- Top 4

 Britney Spears Glenn Medeiros Nicole ((DEU)) Billie Eilish
Britney Spears in 1999

In Amerika heeft Billie Eilish met Bad Guy haar eerste nummer 1-hit te pakken: een hele prestatie van iemand die nog maar 17 jaar is. In de Nederlandse Top 40 is Billie nog niet hoger gekomen dan de negende plaats. Er waren wel vier andere 17-jarigen die in ons land ooit de eerste plaats bereikten.

1 Nicole

De eerste 17-jarige die in ons land op nummer 1 heeft gestaan, is Nicole Hohloch. Ze zat in 1982 nog op het gymnasium toen ze de Duitse voorronde voor het Eurovisiesongfestival won en in het Britse Harrogate haar land mocht vertegenwoordigen. Vooraf werd ze met haar liedje Ein Bißchen Frieden al getipt als de torenhoge favoriet en ze maakte de verwachtingen helemaal waar. 50% van de jury's gaf haar de volle 12 punten, waardoor de concurrentie volkomen kansloos was. Hoewel de Nederlandse jury met 6 punten tamelijk zuinig was, steeg Ein Bißchen Frieden drie weken na het songfestival naar de eerste plaats van de Top 40. Van het nummer was ook een Nederlandstalige versie beschikbaar, wat ongetwijfeld heeft meegeholpen aan Nicoles hoge notering in de lijst. Voor haar 18e verjaardag haalde ze ook nog de Top 40 met de opvolgers M'n Eigen Vrijheid en Papillon.

2 Glenn Medeiros

Er is slechts één 17-jarige jongen die eerste plaats in de Nederlandse Top 40 heeft gehaald. Die eer gaat naar Glenn Medeiros. De jonge Hawaïaan won op zijn 15e een radiotalentenjacht in Honolulu, waar hij het nummer Nothing's Gonna Change My Love For You van George Benson coverde. Als prijs kreeg hij 500 dollar en mocht hij zijn liedje als single uitbrengen. Terwijl de oorspronkelijke uitvoering in 1985 in de Tipparade was blijven hangen, scoorde Glenn er in 1988 een wereldhit mee. Zijn versie stond maar liefst zes weken op nummer 1. Toen het nummer voor de vijfde week op 1 stond, op 24 juni 1988 vierde Glenn zijn 18e verjaardag. Ondanks dat de zanger dat jaar de hele wereld over reisde, wist hij die zomer toch zijn eindexamen te halen. Heel knap! Later dat jaar scoorde Glenn Medeiros nog een top 10-hit met Long And Lasting Love (Once In A Lifetime).

3 Monica

Monica Arnold is de enige artiest uit deze top 4 die niet met een nummer 1-hit debuteerde. In 1995 had ze als 14-jarige al de 21e plaats gehaald me haar debuutsingle Don't Take It Personal (Just One of Dem Days). Drie jaar later bundelde ze haar krachten met de 1½ jaar oudere zangeres en actrice Brandy Norwood, met wie ze het duet The Boy Is Mine opnam. Aanvankelijk was het de bedoeling dat dit een solonummer van Brandy zou worden, maar aangezien het onderwerp van het nummer: twee meiden die vechten om één jongen, was een duet toepasselijker. De keuze voor Monica was niet toevallig. De twee waren rond dezelfde tijd doorgebroken en werden in de media vaak met elkaar vergeleken. Bovendien was er een hardnekkig gerucht dat de twee meiden elkaar niet konden uitstaan. Dat gerucht was natuurlijk nergens op gebaseerd en werd door deze samenwerking grotendeels ontkracht.

4 Britney Spears

We besluiten deze top 4 met de enige artiest die twee nummer 1-hits op haar zeventiende wist te scoren. In maart en april 1999 stond haar debuutsingle ...Baby One More Time vier weken op de eerste plaats en juli kwamen daar nog eens twee weken bij voor de opvolger Sometimes. We hebben het natuurlijk over Britney Spears, die ondanks haar jonge leeftijd al heel wat jaren ervaring in het spotlicht had opgebouwd. Op 10-jarige leeftijd had ze deelgenomen aan de populaire talentenjacht Star Search en rond haar elfde verjaardag belandde ze in de cast van The All-New Mickey Mouse Club. Daarin zong en acteerde ze samen met onder meer Christina Aguilera en haar latere vriendje Justin Timberlake. Bijna scoorde Britney Spears nog een derde nummer 1-hit voor haar 18e verjaardag. In oktober strandde haar derde hit (You Drive Me) Crazy op de tweede plaats, achter The Road Ahead van City To City.