Toen op 1: Raffaëla

- Toen op 1

 Raffaëla
Toen op 1: Raffaëla

In 2006 wordt Raffaëla de eerste Nederlandse zangeres die in de Top 40 weet binnen te komen op de eerste plaats.

Idols krijgt in 2005 een aantal veranderingen. Zo nemen Chantal Janzen en Martijn de presentatie over van Tooske Breugem en Reinout Oerlemans. Ook Edwin Jansen stopte zijn werk waardoor Henkjan Smits, Eric van Tijn en Jerney Kaagman de leden van de jury van Idols III waren. Onder de deelnemers zien we dit seizoen onder meer Christon Kloosterboer die later met XYP en met Rigby verschillende hits zou scoren. Verliezend finalist Floortje Smit wist met drie nummers de Tipparade te bereiken maar stoomde niet door naar de Top 40.

Raffaëla Paton groeide op in Assen als dochter van een zangeres. In haar familie zit nog meer muzikaal talent want ze is een nicht van zanger Humphrey Campbell. Die was eerder lid van Oscar Harris & The Twinkle Stars en deed in 1992 voor Nederland mee aan het Eurovisiesongfestival. Sindsdien legte hij zich vooral toe op het produceren van muziek. Raffaëla doet op het muzikale vlak voor het eerst van zich spreken in het programma Popstars: the Rivals. De talentenjacht wordt dat jaar uitgezonden met als doel een nummer 1-hit af te leveren met een band gevormd door jongens of meiden. Raffaëla wordt in de tweede ronde naar huis gestuurd waarna ze in 2005 haar opwachting maakt in het derde seizoen van Idols. Aan het einde van de serie maakt ze bekend zwanger te zijn en vooral jurylid Henk Jan Smits plaatst kritische opmerkingen bij haar professionele houding. Dat wordt versterkt doordat ze op dat moment pas vier maanden een relatie heeft. Raffaëla bewijst alles en iedereen over kwaliteit te beschikken want met 58% van de stemmen verslaat ze in de finale haar concurrent Floortje.

Raffaëla bewijst opnieuw het succes van de tv-talentenjacht in de hitlijsten. Na winnaars Jamai (2003) en Boris (2004) komt ook Raffaëla met haar nummer binnen op de eerste plaats. Ook de winnaar van het vierde seizoen, Nikki, weet dat in 2008 te presteren. Voor Raffaëla bleef het bij die ene nummer 1-hit. Een duet met Paul de Leeuw, Mijn Houten Hart, kwam later in 2006 niet verder dan de Tipparade.

Raffaëla vormt in 2008 met Rachel Meibergen en Germaine Ching-Yong de groep Monroe voordat ze in 2010 meedoet als kandidaat aan The Voice Of Holland waar ze in de zesde liveshow door haar coach Jeroen van der Boom naar huis wordt gestuurd. In 2012 staan de twee leden van Monroe als achtergrondzangeres op het Nationaal Songfestival met het nummer Chocolate. Daar moet ze in You And Me (van Joan Franka) haar meerdere erkennen. Nadat ze in 2013 meedoet aan het tv-programma De Beste Zangers maakt ze in 2016 de overstap naar de musical via Hair.