Toen Op 1: Kingston Town

- Toen op 1

 UB40
Toen Op 1: UB40

In 1990 grijpt UB40 opnieuw terug naar een cover. En niet zonder succes want die hadden al twee keer eerder een nummer 1-hit opgeleverd.

UB40 boekte drie keer eerder een nummer 1-hit via Red Red Wine (1983), I Got You Bake (1985) en Our Own Song (1986). Alleen met die laatste kwam er een origineel nummer van de Britse groep op de eerste plaats.

In 1990 brengt de groep opnieuw een album met covers uit als opvolger van Labour Of Love dat ze in 1983 uitbrachten. Op het nieuwe album brengen ze 14 covers en na twee bescheiden Top 40-successen (Come Out To Play en I Would Do For You) kon UB40 wel weer een succesje gebruiken. Homely Girl, een cover van de Tipparade-notering van The Chi-Lites (uit 1974), staat aan het begin van 1990 drie weken op nummer 2 en moest toen in All Around The World (Lisa Stansfield) de meerdere erkennen. In februari komt Here I Am (Come And Take Me) de Top 40 binnen. Het nummer werd in 1973 door Al Green als zijn tweede single van het album Call Me uitgebracht. In de Verenigde Staten leverde hem dat een top 10-hit op waar er in Nederland maar weinig mee gebeurde. UB40 bracht die single op nummer 8. Wanneer Here I Am (Come And Take Me) voor de laatste week in de lijst staat (op nummer 40) komt Kingston Town de Top 40 binnen op nummer 28. Vier weken later wordt het hun vierde (en ook laatste) nummer 1-hit.

Kingston Town is een ode aan de hoofdstad van het eiland Jamaica. De stad telt een klein miljoen aan inwoners en dankt haar naam aan de Britten die de stad in 1693 hebben gesticht na een rampzalige aardbeving die de vorige hoofdstad, Port Royal, bijna compleet wegvaagde.  Na Spanish Town werd Kingston Town in 1872 de hoofdstad. Tot 1962 was Jamaica een Britse kolonie. In de stad zijn onder meer Prince Buster, Desmond Dekker, Boris Gardiner, Peter Tosh, Bob Marley, Wayne Wonder en Shaggy geboren. In 1968 bracht Lord Creator, die werd geboren als Kendrick Patrick, het nummer uit rond de hoofdstad en twintig jaar later, in 1988, deed hij opnieuw, zonder succes, een poging. Het nummer Kingston Town, dat het eigendom is van de Sparta Florida Music Group, zorgde in de vroege zomer van 2007 nog voor een juridische strijd waarbij UB40 in eerste instantie nog werd genoemd als de aanklagende partij. Stars Are Blind, de single waarmee Paris Hilton een jaar eerder in de Top 40 had gestaan, zo een te grote gelijkenis vertonen met Kingston Town. Twee jaar na de aanklacht zou er een schikking rond het nummer zijn getroffen.

Een opvallend detail aan de nummer 1-notering van UB40 is dat in de Top 40-historie, precies tien jaar eerder (op 10 mei 1980) ook een nummer over Jamaica de eerste plaats wist te bereiken: Sun Of Jamaica zette toen de Goombay Dance Band met hun eerste hit voor drie weken bovenaan de Top 40.