Toen op 1: Jan Hammer

- Toen op 1

 Jan Hammer
Toen op 1: Jan Hammer

Wie kent ze nog… Sonny Crockett en Rico Tubbs. De serie leverde Jan Hammer, als enige Tsjech, Top 40-hits op.

Jan Hammer werd in 1948 geboren als de zoon van Vlasta Pruchová, een bekende jazz-zangeres uit Tsjechië. Op 4-jarige leeftijd oefent hij wat op de piano waarna hij later lessen volgt. Ondanks dat hij, net als zijn vader, medicijnen wil studeren weten zijn vrienden hem over te halen meer te doen met zijn muzikale kwaliteiten. Dat brengt hem tijdens zijn middelbare schooltijd in een jazztrio waarmee hij als 14-jarige al verschillende optredens doet in Oost-Europa. Hij studeert vervolgens aan de muziekacademie in Praag voordat hij wordt toegelaten tot de beroemde Berklee College in Boston. In 1971 gaat hij spelen in het Mahavishnu Orchestra in New York waar hij uiteindelijk drie jaar actief is.

In 1975 brengt hij zijn eerste album uit, The First Seven Days, waarna hij The Jan Hammer Group om zich heen formeert. De band geeft met Jeff Beck uiteindelijk zo’n 100 concerten. Ondertussen legt hij zich ook toe op het werk van anderen, waarbij hij als toetsenist ook te horen is op het eerste soloalbum van Mick Jagger, She’s The Boss, dat in 1985 verschijnt. Ook schrijft hij het nummer Escape voor het album van Jeff Beck. Dat nummer wordt met een Grammy Award onderscheiden.

In 1984 werd Jan Hammer gevraagd de serie Miami Vice te voorzien van muziek.  De serie, geïnspireerd op de drugsoorlog die Miami begin jaren tachtig beheerste, draait om politieagent Sonny Crockett, de rol die door Don Johnson werd gespeeld. De serie kreeg 5 seizoenen en uiteindelijk 111 afleveringen. De muziek in de serie bleek ongekend populair want in november 1985 bereikt de soundtrack van de serie de eerste plaats van de Amerikaanse albumlijst. Inmiddels was de serie ook aangekocht door Veronica die het tussen 1985 en 1990 uitzond als publieke omroep. Het thema van de serie wordt begin 1986 onderscheiden met twee Grammy Awards waar er ook twee nominaties voor een Emmy Award volgen. Het Miami Vice Theme staat begin 1986 voor zes weken in de Top 40.

In het voorjaar van 1987 komt Crockett’s Theme op de eerste plaats van de Top 40. De basis voor dat nummer kreeg vorm in de vierde aflevering van het eerste seizoen; getiteld Calderone’s Return – The Hit List. Hammer, die nog steeds de enige Top 40-act uit Tsjechië is, stopte in 1988 met Miami Vice maar bleef muziek voor film en tv-series trouw. Op zijn lijst van producties staan onder meer Clinton And Nadine, Tales From The Crypt, Knight Rider 2000 en Sunset Heat. In 1996 keert hij een beetje terug naar zijn roots als hij de vormgeving voor TV Nova componeert, de eerste commerciële zender in Tsjechië.