Toen Op 1: I Won't Let You Down

- Toen op 1

 Jim Diamond
Toen Op 1: I Won't Let You Down | Ph.D

De eerste letters van de achternamen van Simon Phillips, Ton Hymas en Jim Diamond vormen de naam van de groep die in 1982 hun enige hit scoorden.

Jim Diamond speelt al op 15-jarige leeftijd in de band The Method. Later wordt hij ontdekt door Alexis Korner die hij vergezelt tijdens zijn optredens. Zijn eerste groep is Bandid, de groep die hij in 1976 start met ook Cliff Williams (van AC/DC) in de gelederen. De groep wist op te vallen en Jim Diamond werd uitgenodigd om naar Los Angeles te komen om met Earl Slick en Carmine Appice een groep te vormen. Het trio werkte met producer Eddie Kramer in de studio. Uiteindelijk leverde het project niets op omdat de vraag rond Diamond dusdanig was toegenomen dat hij besloot te kiezen voor een eigen loopbaan in Engeland.

In 1978 trouwt hij met Christinae Bailey met wie hij twee kinderen krijgt. Drie jaar later start hij, met twee voormalige leden van de Jeff Beck Group, Ton Hymas en Simon Phillips, de groep Ph.D. De act naam wordt gevormd door de eerste drie letters van de achternamen van de leden en is ook een afkorting voor de titel van Philosophical  Doctor. In 1980 maakt de groep een debuutalbum dat in 1981 opnieuw wordt uitgebracht. De ballad I Won’t Let You Down werd een nummer 3-hit in het Verenigd Koninkrijk en wist in de Top 40 de eerste plaats te bereiken.

Als de band werkt aan een tweede album besluit Phillips na de opnames van vier nummers op te stappen. Hymas en Diamond besluiten als duo verder te gaan en in 1983 verschijnt het album Is It Safe? De resterende twee leden besluiten in 1984 een punt achter Ph.D. te zetten als Jim Diamond hepatitis heeft opgelopen. Het wordt voor het duo te lastig om optredens te doen.

Jim Diamond stapt over naar A&M en werkt aan solo materiaal waarvan I Should Have Known Better eind 1984 het eerste en ook enige succes wordt. Het nummer staat wel twee weken bovenaan de Top 40.

In de jaren die volgen werkt Diamond vooral achter de schermen. Eind jaren negentig vormt hij met Chris Davis, bekend van M People, een duo. In 2005 brengt hij, voor het eerst in elf jaar tijd, met Souled And Headed een nieuw studioalbum uit.

Ph.D probeert in 2009 terug te keren. Ze brengen met Three een compleet album uit maar het leverde de groep geen resultaat op. City of Soul is in 2011 het laatste solo album van Diamond. Op 2015 overlijdt hij in zijn slaap aan longproblemen.

In 1993 brengt de Duitse groep 2 Boys een cover van I Won’t Let You Down uit. De single weet in 7 weken Top 40 niet verder te komen dan de 16e plaats.