Toen op 1: I Kissed A Girl

- Toen op 1

 Katy Perry
Toen op 1: I Kissed A Girl

I Kissed A Girl was voor Katy Perry een track die al een tijdje op de plank lag. Toen ze tijd had het af te maken bleek het een nummer 1-hit te zijn.

Katheryn Hudson groeide op in een gelovig gezin en zong sinds haar negende in het kerkkoor waar ze thuis vooral naar gospelmuziek luisterde. Op haar 13e verjaardag kreeg ze van haar ouders een gitaar waarna ze begon met het schrijven van haar eigen nummers. Na een korte muziekopleiding waarbij ze Italiaanse opera studeerde begon ze in Nashville met het opnemen van haar eerste demo’s. Begin 2001 ligt er een eerste album dat ze onder de naam Katy Hudson uitbrengt met daarop vooral gospelmuziek.

Drie jaar later ligt er een tweede album op de plank maar dat is niet verschenen omdat haar toenmalige platenlabel, Java, er mee stopte. Wel was ze in die tijd te horen als achtergrondzangeres, onder meer op het Old Habits Die Hard-album van Mick Jagger. Ook is ze te horen in Goodbye For Now, de eerste single van het zesde studioalbum van P.O.D. waarbij ze ook een rol kreeg in de clip. In 2006 werd ze bij platenlabel Columbia aan de kant geschoven nadat ze met onder meer Desmond Child, Max Martin en Dr. Luke aan nieuw materiaal had gewerkt. Dat brengt haar in het voorjaar van 2007 bij Capitol Records. Daar maakt ze met Dr. Luke nummers voor haar internationale debuutalbum One For The Boys.

Eind april 2008 verschijnt I Kissed A Girl, het nummer dat Katy Perry met Dr. Luke, Max Martin en Cathy Dennis schreef. Later vertelde Macy Gray dat ook zij het nummer aangeboden kreeg voordat Perry het uiteindelijk opnam. Perry liet weten dat ze voor het nummer geïnspireerd werd door een vriendschap die ze als tiener met een meisje had. “Ik heb haar gezoend en was helemaal geobsedeerd door haar. Ze was prachtig met een porceleinen huid en perfecte lippen”, zo vertelde ze later in een interview. Later zei Miley Cyrus dat zij dat meisje was maar dat heeft Katy Perry nooit bevestigd.

“Het refrein kwam in me op toen ik eens wakker werd. Het was zo’n typisch moment dat je kent van artiesten die praten over dromen in het midden van de nacht. Ik had zoiets van ‘wauw, wat een interessant onderwerp dat zo in me opkomt’ maar liet het vervolgens anderhalf jaar lang met rust. Maar toen, ineens en echt aan het einde van het maken van mijn album, had ik nog twee dagen over in de opnamestudio met mijn producer Dr. Luke. We zeiden toen tegen elkaar ‘we gaan het afmaken’”, aldus Perry.

Ondanks de contoversiële inhoud van het nummer gingen er, alleen al in de Verenigde Staten, bijna 5 miljoen exemplaren over de toonbank en stond de single zeven weken op de eerste plaats van de Amerikaanse hitlijst. In de Top 40 hield Katy Perry het twee weken vol op nummer 1.