Toen op 1: Egyptisch dansje van Bangles

- Toen op 1

 Prince Bangles
Toen op 1: Egyptisch dansje van Bangles

Eind 1980 beginnen Susanna Hoffs en de zusjes Vicki en Debbi Petterson de groep The Bangs. Een jaar later voegt ook Anette Zilinskas zich kortstondig bij de band.

In 1983 wordt zij vervangen door Michael Steele. Omdat er juridische problemen waren met de naamkeuze van de groep ontstond de naam Bangles. Dat jaar is All Over The Place het debuutalbum van het viertal en die release brengt ze in de voorprogramma’s van onder meer Cyndi Lauper en Huey Lewis And The News. Ook Prince krijgt lucht van de groep. Hij schrijft Manic Monday dat in 1986 een plek krijgt op hun tweede album Different Light. De single wordt een bescheiden hit in ons land.

Producer Liam Sternberg neemt een demo op voor Walk Like An Egyptian met zangeres Marti Jones. Toni Basil wilde het nummer niet opnemen waarna Lene Lovich de eerste opname van het nummer maakte. Uiteindelijk besloot David Kahne het nummer te omarmen. Hij besloot ook dat Vicki, Michael en Susanna elk een couplet van het nummer moesten inzingen en veroordeelde Debbi in de definitieve uitvoering tot de achtergrondzang. Op dat moment stond Debbi al in een zwartboek bij de producer die ook haar drums schrapte en een drumcomputer gebruikte.

Begin december bereikt Walk Like An Egyptian de eerste plaats van de Top 40 om daar vijf weken te verblijven. Twee weken later bereikt het nummer, voor een periode van vier weken, ook de eerste plaats van de Amerikaanse hitlijst. De clip bij het nummer werd grotendeels gefilmd in New York waarbij iedereen de typische Egyptische beeltenis liet zien. Via speciale effecten werden ook de Britse prinses Diana, de Lybische dictator Muammar Gaddafi en het Amerikaanse Vrijheidsbeeld toegevoegd.

Susanna Hoffs zorgde later voor de eerste scheurtjes in de band. Zij werd in de media neergezet als de leadzanger van de band. Platenmaatschappij Columbia was daar zelf verantwoordelijk voor omdat ze vooral nummers uitbrachten waarin Hoffs nadrukkelijk de zang deed. In 1988 verscheen er met Everything een derde album van de Bangles en daarop stond ook hun tweede nummer 1-succes Eternal Flame.  De band besloot er in 1989 een punt achter te zetten en alle leden gingen daarna hun eigen weg. Hoffs wist in 1991 met My Side Of The Bed nog een solohit te scoren in de Top 40.

In 1998 komt de band weer bij elkaar en met Doll Revolution (2003) brengen ze een nieuw studioalbum uit. In 2011 volgt Sweetheart Of The Sun, het vijfde album, waarbij de Bangles een trio zijn na het vertrek van Michael Steele, die overigens nog wel hielp bij de productie.

Bekijk hier de songtekst van Walk Like An Egyptian