Toen Op 1: Watskeburt?!

- Toen op 1

 De Jeugd Van Tegenwoordig
De Jeugd Van Tegenwoordig

Bas Bron stond in 2001 al in de Top 40 met You've Got My Love maar met De Jeugd Van Tegenwoordig volgde zijn grote succes als producer. 

Bas Bron begint zijn muzikale loopbaan door commerciële en dansbare nummers uit te brengen onder de naam Bastian. Dat levert hem in 2001 een hit op met You’ve Got My Love. Toch wilde hij ook iets doen met de snel toenemende populariteit van Nederlandse rapmuziek. Met de groep Spaarndammerbuurtkliek legde hij zo de basis voor zijn toekomstige succes. De Nederlandse hiphop in die periode was niet uniek en kopieerde de sound van Amerika. “De beat kwam van een nummer van James Brown, daarover legde je een jazzsample en rapte je in het Engels over hoe zwaar je leven op staat was”, zo vatte Sander Lanen dat in het NRC samen. Spaarndammerbuurtkliniek pakte dat al anders aan door als basis de muziek van bijvoorbeeld Toontje Lager of Frank Boeijen te gebruiken.

Bas besloot het tot een project te maken met op elke track een andere rapper. Pepijn Lanen, het jongere broertje van Sander, had al laten doorschemeren verzot te zijn op de muziek van Spaarndammerbuurtkliek en kreeg de taak om rappers uit te zoeken. Daarbij werd Freddy Tratlehner als eerste uitverkoren. Freddy kwam vervolgens met Olivier Locadia op de proppen met wie hij al een tijdje het duo Baksteen vormde. Bron besloot daarna zijn project tot een vaste groep te maken: De Jeugd Van Tegenwoordig.

Waar Kees de Koning, de baas van Topnotch, al eens had laten doorschemeren de muziek van Spaarndammerbuurtkliek maar nep te vinden, staat hij vooraan na hat horen van de demo van Watskeburt?! die Vieze Fur, Faberyayo, Willie Wartaal en Majoor Vlossshart: de Neger Des Heils op internet hadden geplaatst. De titel ontleenden ze aan een uitdrukking van de Nederlandse rapper Heist Rockah en dat maken ze meteen aan het begin van het nummer al duidelijk. Watskeburt?! werd een hit en de groep stond ineens op de grote podia. Zelf vonden ze het wel grappig en tijdens Lowlands lieten ze doorschemeren zichzelf als eendagsvlieg te zien: “Maar we vliegen wel recht in je bek”, zo luidde de conclusie. Met Parels Voor De Zwijnen leveren ze later in 2005 hun debuutalbum af. Het enorme succes van Watskeburt?! heeft De Jeugd Van Tegenwoordig niet meer kunnen evenaren. Of wellicht willen evenaren want het viertal heeft inmiddels een enorme schare fans en het grote publiek hoort ze via Top 40-hits als Sterrenstof, Get Spanish en De Formule. Eind 2018 verschijnt het zevende album van de groep, Anders (Different).

Watskeburt?! wordt in 2016 ook de titel van een musical waarbij de vier leden van De Jeugd Van Tegenwoordig door poppenspelers op het podium worden gebracht.