Toen op 1: Triggerfinger

- Toen op 1

 Triggerfinger
Toen op 1: Triggerfinger

Twee versies van I Follow Rivers bepalen in het voorjaar van 2012 hoe de top 3 er uitziet. De versie van Triggerfinger bereikt de eerste plaats. 

In 1994 hadden we al eens een situatie gezien in de Top 40 waarbij een originele versie en een cover de eerste twee plaatsen van de lijst wisten te bezetten. Toen stonden Ik Wil Niet Dat Je Liegt (van Paul de Leeuw) en La Solitudine (van Laura Pausini) op de plaatsen 1 en 2. Dat gebeurde in 2005 nogmaals met de Duitstalige en Nederlandstalige versie van Schnappi. In dat opzicht weten de twee uitvoeringen van I Follow Rivers van Triggerfinger en Lykke Li dicht in de buurt van die prestatie te komen. Beide versies staan zes weken lang gezamenlijk in de top 3. Een belangrijk verschil was er wel, want het origineel van de Zweedse zangeres Lykke Li bleef uit.

Lykke Li, die haar muzikale roots eigenlijk in de country-muziek zag liggen, bracht in februari van 2011 haar tweede studioalbum uit, Wounded Rhymes. Het album was geproduceerd door Björn Ytting, één van de drie leden van Peter Björn & John. Ytting werkte in zijn loopbaan voor acts als Robyn, Natasha Bedingfield, Primal Scream en Franz Ferdinand. Op het album stond ook I Follow Rivers. Die single kwam eind 2011 binnen in de Top 40. Op 12 februari van 2012, als het origineel inmiddels de top 4 van de lijst heeft weten te bereiken, speelt Triggerfinger een cover van het nummer in het ochtendprogramma van GI:EL op 3FM. Daar werden in een vaste rubriek actuele hits gecoverd. Nadat bleek dat de versie van Triggerfinger veel positieve reacties kreeg werd besloten het nummer ook uit te brengen. Die versie kwam drie weken later binnen.

Triggerfinger werd in 1998 opgericht door zanger en gitarist Ruben Block, drummer Mario Goossens en bassist Wladimir Geels die in 2003 wordt opgevolgd door Paul van Brugstegem. In 2004 verschijnt het titelloze debuutalbum van de Antwerpse band dat ze dan ook op de grote festivals als Pukkelpop en Rock Werchter weet te brengen. Ook is de band daarna geregeld te zien op Nederlandse festivals als Pinkpop en Lowlands. In 2009 staan ze in Amsterdam in het voorprogramma van Deep Purple. Ten tijde van het succes van I Follow Rivers staan ze in het voorprogramma van de Red Hot Chilip Peppers in Nijmegen waar ze het een jaar later tot het affiche van de Hyde Park-concerten weten te schoppen in de Bandstand op dezelfde dag dat The Rolling Stones op het Great Oak Stage spelen. Zowel Triggerfinger als ook Lykke Li bleven eendagsvliegen in de hitlijst want een tweede succes bleef sindsdien uit. Triggerfinger wist hun versie in het najaar van 2012 wel bij de beste 100 hits ooit te brengen. Lykke Li zou, naar verluid, met het succes een huis aan de Franse kust hebben laten bouwen en op de eerste steen ‘mede mogelijk gemaakt door de Belgen’ hebben laten zetten. Dat ontkracht ze in 2014: “Rijk word ik er niet van. Ik geef namelijk te veel geld uit.”