Toen Op 1: Tina Turner

- Toen op 1

 Tina Turner David Bowie
Toen Op 1: Tina Turner

Tonight werd de eerste (en enige) nummer 1-hit voor Tina Turner waar David Bowie eerder in de jaren tachtig al vier keer eerder een nummer 1-hit op zijn naam had geschreven. Opvallend is wel dat de Britse zanger dat slechts één keer met een solonummer deed via Let’s Dance.

In 1977 schreef David Bowie het nummer Tonight voor Iggy Pop die het op zijn beurt plaatste op zijn tweede album Lust For Life, zonder het toen als single uit te brengen. In 1984 zette David Bowie het nummer, als duet met Tina Turner, op zijn zestiende studioalbum dat hij ook de titel Tonight meegaf. Wel wijkt deze versie af van de uitvoering van David Bowie. Omdat het nummer gaat over een geliefde die is overleden aan een overdosis wil hij de zangeres daar niet onnodig mee confronteren. In de nieuwe versie wordt de gesproken introductie dan ook weggelaten.

De eerste single van het Tonight-album werd Blue Jean, zijn 15e Top 40-hit die hem voor de 13e keer in de top 10 bracht. Tonight, dat de tweede officiële single werd en geen vermelding maant van Tina Turner, kwam niet verder dan de Tipparade waar de derde single, Loving The Alien, zelfs daar niet wist te komen.

Tina Turner zong het nummer samen met David Bowie in 1985 tijdens haar concert in Birmingham. Die versie kwam in 1988 terecht op het dubbelalbum Tina Live In Europe. Van het live-album werden in ons land Addicted To Love, Tonight (met David Bowie) en 634-5789 (met Robert Cray) uitgebracht als single. Het album werd in 1989 met een Grammy Award onderscheiden in de categorie Rock Vocal Female.

Anne Mae Bullock scoort tussen 1966 en 1978 zes hits als deel van Ike & Tina Turner. Daarbij wordt Proud Mary, dat in 1971 18 weken in de lijst staat, haar grootste succes. Solo maakt ze in 1983 haar Top 40-debuut met Let’s Stay Together dat twee weken op nummer 4 stond. Daarna kwam de Amerikaanse ook met Private Dancer, (1984), We Don’t Need Another Hero (Thunderdome) (1985), One Of The Living (1985) en Typical Male (1986) in de top 10. Haar duet met David Bowie werd haar eerste en ook enige nummer 1-hit in ons land.

In 1986 verscheen er ook een Nederlandstalige en een Duitstalige versie van Tonight. Herman van Veen zette De Laatste Dans (Tonight) op het album Anne, waar het in Duitsland op de single Anne ook als b-kant werd uitgebracht via Der Letzte Tanz (Tonight).