Toen Op 1: Kiss

- Toen op 1

 Kiss
Kiss

De band die van zwartwit geschminkte gezichten hun handelsmerk maakte stond in 1979 op de eerste plaat.

Gene Simmons (geboren als Chaim Witz) en Paul Stanley (geboren als Stanley Eisen) werken begin jaren zeventig samen in de Amerikaanse groep Wicket Lester. De band maakt een album maar dat wordt uiteindelijk nooit uitgebracht. Het tweetal krijgt al snel de behoefte om muzikaal andere dingen te willen doen en stappen in 1972 op. Met drummer Peter Criss en gitarist Ace Frehley vormen ze niet veel later de groep Kiss.

Peter had al eens losgelaten dat hij had gespeeld in een band met de naam Lipps en daarop zei Paul Stanley “Wat dacht je van Kiss?”. Ace schetste daarbij een eerste logo met de twee s-en geschetst n de stijl van twee bliksemschichten. Dat logo werd in Duitsland en andere kritische landen anders uitgevoerd vanwege mogelijke kritiek rond de gelijkenis met de Nazi SS. Rond de naam van de groep werd veel gespeculeerd. Zou zou de naam ook een afkorting kunnen zijn van ‘Knights In Satan’s Service’ of ‘Kinder SS’ maar alle verzinsels werden door de groep structureel naar het land der fabelen verwezen. Kiss verschijnt in 1973 voor het eerst op het podium en draagt dan nog nauwelijks make-up. Anders wordt dat daarna waar de wit-zwarte tekeningen op de gezichten een handelsmerk worden van het viertal. “Een uiterst nauwkeurig werkje”, zo vertelde Paul Stanley in 1996 in een interview. “Ik weet nog dat ik me talloze keren verblindde met mijn zwarte oogmake-up. In het begin was het een crème op basis van zinkoxide die je in een drogisterij kon kopen. We hadden nog geen idee wat we deden en de zinkoxide leek toen beter dan jezelf inspuiten met witter verf. De leden kregen elk hun eigen tekening; Gene Simmons was ‘The Demon’, Paul Stanley ‘The Star’, Ace Frehley ‘The Spaceman’ en Peter Criss ‘The Catman’.

In 1979 verschijnt het zevende studioalbum van de groep, Dynasty, met daarop de single I Was Made For Lovin’ You. De groep had, vooral op aangeven van producer Vini Poncia, besloten een wat meer toegankelijk album af te leveren en koos met dit nummer om meer in de hoek van de disco te gaan zitten om een breder publiek te kunnen bereiken. Achteraf gingen verhalen over een weddenschap die moest aantonen hoe eenvoudig het zou zijn een ‘hit’ te maken. Gene Simmons liet in een interview in 2018 los dat hij het nummer niet best vond, ook vanwege zijn rol op de track. In 1982 wordt Ace Frehley vervangen door Vinnie Vincent die in de band als ‘The Ankh Warrior’ wordt geschminkt. Na het overlijden van Eric Carr (in 1991) wordt Peter Criss de drummer en hij krijgt ‘The Catman’ aangemeten.

Kiss scoorde na I Was Made For Lovin’ You in 1979 nog een top 3-hit met Sure Know Something en stond uiteindelijk met zes hits in de lijst, voor het laatst in 1992.