Toen op 1: Ice Ice Baby

- Toen op 1

 Vanilla Ice
Toen op 1: Ice Ice Baby

Echt serieus werd Vanilla Ice niet genomen met zijn Ice Ice Baby. Freddie Mercury verslikte zich bijna in zijn ontbijt toen hij het nummer voor het eerst hoorde.

Vanilla Ice haalt zijn muzikale inspiratie uit de platencollectie van zijn broer: “Hij luisterde vooral naar rock ‘n’ roll en dat soort dingen. Ik luisterde juist naar funk en hiphop want rock was gewoon niet mijn dingen. Maar dankzij mijn broertje kon ik die twee bij elkaar brengen”, zo vertelt hij in 1990 in het tijdschrift Smash Hits. Zijn broer had ook Under Pressure in die collectie zitten, het nummer waarmee Queen en David Bowie de Top 40 van 1981 voor een weekje wisten aan te voeren.

Het idee van Ice Ice Baby lag al een tijdje op de plank want in 1983 experimenteerde hij met zijn teksten. Het verscheen in eerste instantie als B-kantje op een remake van zo’n andere klassieker, Play That Funky Music van Wild Cherry uit 1976. Als David Morales besluit juist die B-kant te gebruiken haat het los met het nummer. In alle haast wordt er met een budget van acht duizend dollar een clip in elkaar gedraaid. Als blanke rapper wist hij hiphop naar een brede commerciële markt te brengen. Ondanks dat zijn raps zeker niet ondermaats waren werd Vanilla Ice, die eigenlijk Robert van Winkle heet, gezien als ‘novelty-act’ en nauwelijks serieus genomen. Tien jaar na dato is hij nog steeds trots op zijn werk: “Als je Ice Ice Baby vandaag zou uitbrengen dan zou het niet mistaan tussen de andere nummers. Snap je wat ik bedoel? Want mijn teksten zijn niet van ‘pump it up, go, go’ maar vertellen tenminste nog iets.”

Ice Ice Baby zorgde voor een belangrijke rechtszaak omdat er ongevraagd gebruik werd gemaakt van muziek van anderen. Freddie Mercury hoorde het nummer terwijl hij zat te ontbijten en dacht in eerste instantie ook dat zijn nummer op de radio was. “Hij fronste zijn wenkbrauwen en stopte met eten. Zijn assistent, Peter Freestone, vroeg meteen of er wat mis was met het ontbijt maar dat ontkende de Queen-zanger. “Hij kon zijn oren niet geloven en moest lachen om het jatwerk”, zo staat op de website van Mercury. Direct ging er een telefoontje naar manager Jim Beach om het op te pakken. Ook medeschrijvers Brian May en Roger Taylor snapten het niet: “Een blanke rapper uit Florida” en “rap spreekt me niet aan” waren hun eerste reacties. Die meningen hebben ze later bijgesteld nadat een juridische strijd buiten de rechtszaal werd geschikt. “Uiteindelijk was het erg goed voor ons omdat veel mensen zoiets hadden van ‘ah, dus dat is waar het vandaan komt. Dus veel mensen die nog nooit van Queen hadden gehoord hebben daardoor nu Queen gehoord”, zo zei May in 1993.

Vanilla Ice stond tegelijk met Ice Ice Baby ook met Play That Funky Music in de Top 40. Na die twee hitjes hebben we in de lijst niets meer vernomen van Vanilla Ice.