Toen Op 1: Gareth Gates

- Toen op 1

 Gareth Gates
Toen Op 1: Gareth Gates

Gareth Gates had als elfjarige al een muzikaal hoogtepunt toen hij, in 1997 als lid van het Bradford Cathedral-koor mocht zingen tijdens een bezoek van de Britse koningin.

In 2002 doet hij mee aan het eerste seizoen van Pop Idol waar hij met Flying Without Wings, de hit van Westlife uit 1999, auditie doet. Gates is een bijzondere verschijning in de tv-talentenjacht omdat hij stottert en juist in zingen rust in zijn ademhaling wist te vinden. Later zou hij ook als docent zijn kennis gaan delen aan lotgenoten.

Gates verloor in de finale van Will Young maar weet wel een contract binnen te slepen bij het platenlabel van Simon Cowell. Unchained Melody, een cover van het nummer dat in 1955 in de uitvoering van Todd Duncan genomineerd werd voor een Oscar, werd in maart van 2002 de eerste single van Gates. In het Verenigd Koninkrijk gingen er op de eerste dag van de release al 850.000 exemplaren over de toonbank waarna hij de Britse hitlijst voor vier weken wist aan te voeren. Vier maanden later verscheen Anyone Of Us (Stupid Mistake) die opnieuw de eerste plaats wist te bereiken in het Verenigd Koninkrijk.

In ons land werd Anyone Of Us (Stupid Mistake) pas in 2003 een hit nadat ook zijn debuutalbum, What My Heart Wants To Say, was verschenen. In Nederland werd na de nummer 1-hit teruggegrepen naar Unchained Melody dat kortstondig tegelijk met zijn nummer 1-hit in de lijst stond. Later in 2003 volgde via Spirit In The Sky, een cover van de nummer 4-hit van Norbert Greenbaum uit 1970, een derde Top 40-hit voor Gates. Sunshine, dat daarna de tweede single van het album Go Your Own Way werd, bleef zitten in de Tipparade.

Na een pauze en een wisseling van platenmaatschappij verschijnt in 2007 zijn derde studioalbum, Pictures Of The Other Side, bij Universal Music. Van het album worden twee singles uitgebracht (Changes en Angel On My Shoulder). Beide singles deden, met een behaalde 14e en 22e plek, nauwelijks iets in het Verenigd Koninkrijk waarna Gates aan de kant werd gezet bij zijn nieuwe platenlabel. Gates maakt op zijn beurt de overstap naar het theater waar hij onder meer te zien is in musicals als Joseph And The Amazing Technicolor Dreamcoat en Les Misérables. In 2009 schreef de Irish Independent dat Gareth Gates in zijn muzikale loopbaan al ruim 7 miljoen euro zou hebben verdiend. Een deel van dat kapitaal investeerde hij in een drietal onderwijsinstellingen om jongeren te ontwikkelen op het gebied van kunst en cultuur.