Toen op 1: F**k you

- Toen op 1

 Cee Lo Green
Toen op 1: F**k you

Wat hem als lid van Gnarls Barkley niet lukte gebeurt in 2010 wel met F**k You, de eerste solohit van Cee Lo Green.

Begin jaren negentig maakt Cee Lo Green deel uit van de hiphopgroep Goodie Mob dat op zijn beurt weer deel gaat uitmaken van de Dungeon Family waarin ook de leden van Outkast te vinden zijn. Hij is in 1995 voor het eerst in de Top 40 te horen als hij de achtergrondzang verzorgt op Waterfalls, de top 5-hit van TLC. In 2002 verschijnt zijn debuutalbum, Cee-Lo Green And His Imperfections.

Ondertussen had Cee Lo Green producer Danger Mouse leren kennen. Hun muzikale klik resulteerde in de samenwerking die ze Gnarls Barkley noemden. “Er zit geen verhaal  achter en de naam heeft ook nergens iets mee te maken”, zo vertelt Danger Mouse in 2006 aan The Guardian. Ondanks dat de vergelijking wordt getrokken met basketballer Charles Barkley laat het duo weten dat alles op louter toeval berust: “Net als alles op het album, er is geen bewuste beslissing gemaakt over de dingen.” Het album St. Elsewehere verschijnt in het voorjaar van 2006 en de single Crazy staat later dat jaar zes weken op nummer 3.

In de zomer van 2010 verschijnt de single Fuck You waarmee Green daadwerkelijk de frustraties van zich afschrijft bij de samenwerking met platenlabel Elektra. “Ik schreef het om een klootzak te zijn richting het label. Het duurde namelijk drie jaar om The Lady Killer te maken en ik had het gevoel dat ik, na het opnemen van bijna 7- nummers, ze niet meer tevreden kon stellen”, zo vertelt hij. Green schreef het nummer met Bruno Mars die ook actief was bij het platenlabel. Bruno had al jarenlang geroepen dat hij wilde samenwerken met Cee Lo Green: “We verzonnen de titel en zongen het refrein”, zo vertelt hij aan Q Magazine.

“Toen Bruno voor het eerst ‘fuck you’ voor me zong had ik nog wel mijn twijfels of het kon werken of niet”, zo vertelde Green op zijn beurt aan Entertainment Weekly. Green besloot de stoute schoenen aan te trekken en het nummer maar op te nemen. De overige teksten die hij schreef zijn zeker op waarheden gebaseerd: “Niet alles is helemaal verzonnen”, zo zei hij.

In een tijdsbestek van ruim drie minuten horen we Green zestien keer een dikke middelvinger horen. Die versie was niet te draaien op een groot aantal radiostations waarna er met Forget You een gekuiste versie van het nummer werd uitgebracht. F**k You werd uiteindelijk een nummer 1-hit waarna het derde studioalbum, The Lady Killer, in november werd uitgebracht.