Toen op 1: City To City

- Toen op 1

 City To City
Toen op 1: City To City

De opdracht die Jan de Roos en Rens van der Meer kregen was duidelijk: maak een nummer in de sfeer van Everybody Hurts van R.E.M. voor een commercial.

De twee kregen de opdracht om muziek te maken voor het automerk Mitsubishi. Aldus werd er een nummer aangeleverd dat door Sandro van Breemen werd ingezongen. De commercial wekte al vrij snel een vraag op bij tv-kijkers die het nummer dolgraag wilden hebben met als resultaat dat platenwinkels werden platgebeld.

Sandro van Breemen vormde in 1998 met Maarten van Praag de groep City To City, een naam die ze bedachten als brug tussen de steden in de achternamen van Sandro en Maarten. De groep bracht in de beginperiode vooral rockmuziek en The Road Ahead (Miles Of The Unknown), dat ze opnamen om te profiteren van het momentum, paste eigenlijk niet in het repertoire van City To City. “Het was alsof de trein al was gaan rijden terwijl er nog geen rails lagen”, zo vertelt Sandro in 2015 aan het AD.

De groep hield dan ook een haat-liefdeverhouding over aan het lied. Het nummer werd een razende lawine in de nog prille loopbaan van City To City. Sandro raakte zelfs overspannen van de hectiek die was ontstaan. Ondertussen werden ze wel onderscheiden met een Edison voor Beste Nieuwkomer Nationaal. De hit resulteerde in het album The Road Ahead waarvan ook House With Two Faces de Top 40 wist te bereiken. In 2002 stopt City To City waarna Sandro de groep Plaeto begint en Maarten van Praag solowerk aflevert.

The Road Ahead (Miles Of The Unknown) werd met platina onderscheiden en ook de grootste hit die in 1999 in de Top 40 stond. Het nummer wist pas in de twaalfde week voor het eerst de eerste plek van de Top 40 te bereiken. Een dergelijke lange aanlooptijd naar de eerste positie hadden we al bijna 28 jaar niet meer gezien in de Top 40. Dave Berry had in 1965 voor This Strange Effect 13 weken nodig waar de Poppys met Non, Non, Rien N’a Changé in 1971 zelfs pas in de 14e week op nummer 1 kwamen. Andere hits, die van de Steve Miller Band, The Righteous Brothers en Sniff ‘n’ The Tears deden dat ook maar stonden daarbij ondertussen voor een tweede keer in de Top 40 genoteerd.

Na City To City volgden er nog drie nummer 1-hits met een groot aantal weken voordat die eerste plek voor het eerst werd bereikt. Zo deed Viva La Vida van Coldplay er in 2008 ook 12 weken over waar All Of Me van John Legend dat in 2014 na 13 weken deed en Suzan en Freek in 2019 het record zelfs op 17 weken brachten.

Bekijk hier de songtekst van The Road Ahead.