Toen op 1: Boten Anna

- Toen op 1

 Basshunter
Toen op 1: Boten Anna

Boten Anna ging niet over een boot maar over een spraakrobot die naar de naam Anna luisterde. 

Jonas Altberg maakte zich in 2001 het programma FruityLoops meester. “Een geweldig programma. Het is eenvoudig maar heeft ook alles dat een echt muziekprogramma moet hebben”, zo vertelt hij. Met de software zijn eenvoudige patronen van instrumenten en drums te maken. Na een half jaar besloot hij er als artiest mee verder te gaan onder de naam Basshunter. Hij had al wat zangervaring omdat hij had gezongen in een koor. “Goed voor je karma en je ziel. Maar toch werk ik het liefst alleen. Dat is best wel eenzaam maar het draait om mijn gevoel en mijn muziek en niet dat van iemand anders”, zo vertelt hij aan FaceCulture. In 2004 verschijnt zijn eerste verzameling nummers op het album The Bassmachine waarvan The Big Show de eerste single werd. Halverwege 2006 brengt hij met The Old Shit een tweede album uit en op dat album deelt hij nummers die hij in de eerste drie jaren heeft gecomponeerd. Ondertussen had hij met de ep Welcome To The Rainbow ook een commercieel toegankelijkere verzameling nummers afgeleverd waarbij de laatste track Boten Anna was. Dat nummer kreeg een paar weken later ook een singlerelease.

In tegenstelling tot wat veel mensen dachten draait het niet om een boot. Die verwarring werd wel gevoed door het feit dat in de Zweedse video te zien is hoe Jonas zich met een waterfiets door het kanaal in Malmö verplaatst. Anna is daadwerkelijk de naam van een vrouwelijke spraakrobot. Het idee voor het nummer kreeg hij via een vriend die voor hem wel zo’n robot zou bouwen om administratieve taken te kunnen doen. Dat was Anna en Jonas was overtuigd dat het een technisch vernuft was waarmee hij werkte. Pas later kwam het schaamrood op zijn wangen toen hij ontdekte dat Anna de vriendin van zijn vriend was en dat hij genadeloos in de maling was genomen. Boten Anna zorgde voor de eerste Zweedstalige Top 40-hit die ook nog eens een nummer 1-hit werd. Twee weken nadat de versie van Basshunter de lijst is binnengekomen volgt ook een Nederlandstalige uitvoering van de Gebroeders Ko. Om de verwarring compleet te maken gaat hun versie wél over een boot. De Nederlandstalige Anna komt op nummer 6 in de Top 40. Het Nederlandse duo brengt het nummer in december opnieuw in de lijst in een speciale Sinterklaas-versie die op nummer 7 komt. Basshunter zelf had met Vi Sitter I Vendrilo Och Spelar DotA inmiddels al een bescheiden tweede succesje geboekt.

Om ook succes op de Engelse markt succes te hebben werd het nummer van Basshunter als Now You’re Gone opnieuw ingezongen, ditmaal met de vocalen van Sebastian Westwood. Die versie stond in het Verenigd Koninkrijk in 2008 uiteindelijk vijf weken op de eerste plek.