Toen op 1: Aqua

- Toen op 1

 Aqua
Toen op 1: Aqua

In het najaar van 1997 kwam Aqua op nummer 1. Met Barbie Girl scoorden ze de eerste hit in het ‘bubblegum-pop’-genre.

Eind jaren tachtig vormen Claus Norréen en Søren Rasted de groep Joyspeed. Na het winnen van een wedstrijd worden ze gevraagd om te werken aan filmmuziek voor de film Frække Frida waarvoor ze René Dif inhuren. Die samenwerking beviel uiteindelijk zo goed dat ze besloten als trio verder te gaan. Als René op zijn beurt Lene Nystrøm als zangeres het entertainment op een veerboot ziet verzorgen is Joyspeed compleet. Op een klein Deens label verschijnt in 1994 hun eerste single, Itzy Bitzy Spider.

Ondanks het uitgebleven succes van dat nummer werken ze verder aan hun vrolijke en vooral toegankelijke popliedjes die later het label ‘bubblegum-pop’ zouden krijgen. Een poster van een aquarium inspireert ze daarna om Aqua als nieuwe groepsnaam aan te nemen. In het najaar van 1996 is Roses Are Red hun eerste Aqua-single en direct volgt een nummer 1-hit in Denemarken waar het ook in Noorwegen en Zweden de top 5 weet te bereiken. Voordat hun album Aquarium verschijnt weten ze met My Oh My opnieuw een nummer 1-hit in hun thuisland te scoren. My Oh My zou later alsnog een hit in Europa scoren maar dat gebeurde niet voordat ze met Barbie Girl doorbraken.

Søren kwam met idee voor Barbie Girl nadat hij een expositie zag rond de Barbiepop. De pop werd in het voorjaar van 1959 geïntroduceerd door speelgoedfabrikant Mattel op basis van het idee van Ruth Handler die het op haar beurt afkeek van de Duitse pop Bild Lilli. De eerste Barbiepop had een paardenstaart en droeg een gestreept badpak. Met een verkoopprijs van drie dollar er stuk werden er in het eerste jaar al ruim 350.000 poppen verkocht. Inmiddels is die verkoop al opgelopen naar meer dan een miljard. Aqua zette de Barbie buitenproportioneel neer met een extreem smalle taille en enorme borsten, waarmee ze wilde illustreren dat de Barbie geen normale verhoudingen had. Mattel liet weten dat de pop vooral ook niet realistisch bedoeld was. Opvallend genoeg werd het uiterlijk van Barbie eind 1997 veranderd. Zo kreeg ze een groter middel, smallere heupen en werden haar borsten teruggebracht naar een gemiddelde omvang. Het bedrijf kwam later met een rechtszaak tegen Aqua vanwege inbreuk op de merknaam en het schaden van het imago door het gebruik van de tekst ‘I’m a blond bimbo girl’ en het neerzetten van de naam als seksobject. In 2002 volgde de uitspraak van de rechter die het nummer van Aqua geen inbreuk vond. Een aanklacht van Aqua richting Mattel vanwege laster werd ook van tafel geveegd en beide partijen kregen het advies om het voortaan te laten rusten.

Aqua was de eerste Deense act die in Nederland een nummer 1-hit wist te scoren. In de jaren negentig volgde ook Toy-Box die in hetzelfde muzikale genre actief was.

Bekijk hier de songtekst van Barbie Girl.