Toen Op 1: Snap!

- Toen op 1

 Snap!
Toen Op 1: Snap!

Na een succesvol debuut met The Power wist Snap! ook de volgende tien singles tot in de top 10 te brengen.

Daarmee zette de Duitse act een serie neer die in 1995 werd overtroffen door 2 Unlimited dat met de eerste 13 Top 40-hits in de top 10 kwam. De Backstreet Boys evenaarden de prestatie van Snap! in 2000 door eveneens met de eerste 11 Top 40-hits in de top 10 te komen. De langste reeks van opeenvolgende top 10-hits, niet alleen gerekend vanaf de eerste Top 40-hit, werd neergezet door ABBA die tussen 1975 en 1982 totaal 19 achtereenvolgende hits in de top 10 kregen. Ook The Beatles en André van Duin zetten een memorabele reeks van 14 opeenvolgende top 10-hits neer.

Rhythm Is A Dancer was de zevende hit van Snap! en dus ook de zevende top 10-hit. Daarmee kwam de groep, waar Penny Ford en Nikki Harris waren ingeruild voor een kortstondige rol van Thea Austin als zangeres, voor de tweede en tevens laatste keer bovenaan de Nederlandse hitlijst. Het nummer werd als bonustrack toegevoegd aan het tweede studioalbum van Snap!, The Madman’s Return. Op die versie rapt Turbo B in een bewerking van een gedicht van John Perry Barlow, Being in Nothingness Virtual Reality and the Pioneers Of Cyberspace. Als wordt besloten dat Rhythm Is A Dancer de tweede single van het album wordt levert Turbo B een alternatieve rap. Daarin bevind zich ook de tekstregel “I’m serious as cancer when I say rhythm is a dancer”, dat niet alleen bekritiseerd wordt maar ook wordt uitgeroepen tot een van de slechtste teksten die ooit is opgenomen. De kenmerkende sample op Rhythm Is A Dancer stamt uit 1984 en is terug te vinden in Automan dat toen werd uitgebracht door Newcleus.

Alleen al in het Verenigd Koninkrijk gingen er ruim een half miljoen exemplaren van het nummer over de toonbank en dat maakte het daar de best verkochte single van het jaar. Ook in ons land eindigde Rhythm Is A Dancer op de eerste plaats van het jaaroverzicht.

Snap kende na Rhythm Is A Dancer flink wat personele veranderingen en na hun reeks van elf opeenvolgende top 10-hits worden The World In My Hands (1995) en Rame (1996) nog slechts bescheiden hits. Na de release van een Greatest Hits-album wordt de groep in 1996 opgedoekt. In 2000 keert Snap! weer terug maar vanaf dat moment teren ze vooral op de hits die ze tussen 1990 en 1996 wisten te scoren. In 2006 voegt ook Penny Ford zich weer bij Snap! als zangeres als dan de taak als rapper wordt ingevuld door Benjamin Lowe.